V hlavnom meste vzniklo recyklačné centrum na IT

12.07.2013 Bratislava

Bratislava 11. júla (TASR) - Až 700 kusov rôznej výpočtovej techniky denne je schopné zrecyklovať špecializované recyklačné centrum na zhodnocovanie výpočtovej techniky, ktoré v Bratislave zriadila spoločnosť CSI Lifecycle Europe.

Podľa riaditeľa CSI Lifecycle Europe a súčasne CSI Leasing Slovakia Martina Kardoša materská spoločnosť si vybrala Bratislavu pre jej výhodnú geografickú polohu v strede regiónu a nižšie náklady na prevádzku. Recyklačné centrum bude slúžiť nielen klientom lízingovky, ale všetkým organizáciám zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska, Nemecka a Španielska, ktoré majú záujem o bezpečnú likvidáciu svojej výpočtovej techniky.

Recyklačné centrum pôsobí v modernizovanej hale o rozlohe 1600 štvorcových metrov v areáli bratislavskej Matadorky, ktorú si spoločnosť prenajala na desať rokov. Do nákupu sanitizačných a spracovateľských technológií investovala 300.000 eur.

CSI Lifecycle Europe je dcérskou spoločnosťou americkej lízingovej firmy CSI Leasing, Inc., ktorá sa špecializuje na informačné technológie. Novozriadené recyklačné centrum je po britskom Sheffielde druhým takýmto zariadením, ktoré prevádzkuje na európskom kontinente. Doteraz všetky vyradené informačné technológie od svojich zákazníkov vozila na spracovanie do Anglicka. Od 12. júla 2013 sa ďalším strediskom stáva Bratislava.

Sanitizácia dát prebieha tak, že každé zariadenie sa pripojí k jednej zo 700 pracovných staníc, ktoré sú centrálne spravované cez riadiaci server so špecializovaným softvérom na vymazávanie dát od spoločnosti Blancco. Samotné odstránenie dát potom prebieha súčasne na všetkých staniciach, pričom pri každom zariadení možno použiť iný bezpečnostný štandard, podľa želania zadávateľa. Ak si to zákazník vyžiada, pamäťové médiá možno znehodnotiť aj fyzicky prevŕtaním.

Interné bezpečnostné predpisy niektorých organizácií nedovoľujú, aby výpočtová technika opustila budovu ani z dôvodu jej likvidácie. Pre takéto prípady má CSI Lifecycle Europe pripravený špeciálny kamión s mobilnou drvičkou, ktorá zariadenia zneškodní pred očami zákazníka. Nielenže sa celý proces natáča, ale zosníme sa aj sériové číslo každého produktu, aby kontrola bola stopercentná. Na konci zákazník dostane správu s certifikátom o likvidácii podľa príslušných bezpečnostných štandardov.
 

Vyberte región